Το μέλι παράγεται από τις μέλισσες είναι ένα προϊόν με διακυμάνσεις στη σύνθεση, που προέρχεται από την ποικιλομορφία της χλωρίδας, τις διαφοροποιήσεις των κλιματολογικών και περιβαλλοντικών συνθηκών και τις διαφορετικές ικανότητες και δεξιοτεχνία των μελισσουργών.Η χαρακτηριστική γεύση του μελιού οφείλεται σε διάφορες αρωματικές ουσίες και εν μέρει στην περιεκτικότητά του μελιού σε οξέα.Περιέχει, επίσης σε μικρές ποσότητες χρωστικές ουσίες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα στοιχεία.Η κατανάλωση του μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.Το μέλι βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
Διατροφική αξία μελιού
Υγρασία : 15 - 21%
Σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη,μαλτόζη, σακχαρόζη) : 77 - 80%
Μεταλλικά στοιχεία (K, Ca, Cl, Na, Mg)
Ιχνοστοιχεία (Fe, Cu, Mn, Si )
Ένζυμα (ιμβερτάση, διαστάση, καταλάση)
Οργανικά οξέα (γλουκονικό, οξικό, μηλικό, γαλακτικό, κιτρικό)
Ρυθμιστικές ουσίες ( ακετυλοχολίνη, χολίνη)
Αμινοξέα (ποικιλία σε μικρές ποσότητες)
Χρωστικές ουσίες (καροτένια, φλαβονοειδή)
Αρωματικές ουσίες ( βενζαλδεϋδη, πινένιο)
Σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη,μαλτόζη, σακχαρόζη) : 77 - 80%
Μεταλλικά στοιχεία (K, Ca, Cl, Na, Mg)
Ιχνοστοιχεία (Fe, Cu, Mn, Si )
Ένζυμα (ιμβερτάση, διαστάση, καταλάση)
Οργανικά οξέα (γλουκονικό, οξικό, μηλικό, γαλακτικό, κιτρικό)
Ρυθμιστικές ουσίες ( ακετυλοχολίνη, χολίνη)
Αμινοξέα (ποικιλία σε μικρές ποσότητες)
Χρωστικές ουσίες (καροτένια, φλαβονοειδή)
Αρωματικές ουσίες ( βενζαλδεϋδη, πινένιο)
Βιταμίνες (ασκορβικό οξύ, ριβοφλαβίνη,θειαμίνη(Β1),νικοτινικό οξύ, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ)
Θερμιδική αξία αμιγών κατηγοριών Ελληνικού μελιού
Είδος Μελιού | Θερμιδική αξία (χιλιοθερμίδες) Μ.Ο. Kcal/Kg |
Πευκόμελο | 3080 |
Πορτοκαλιάς | 3299 |
Βαμβακιού | 3300 |
Θυμαριού | 3515 |
Ελάτου | 3422 |
Ερείκης | 3521 |
Ηλίανθου | 3755 |
Αντιοξειδωτική Δράση Διαφόρων Τροφών
Είδος τροφής | Aντιοξειδωτική δράση (μeq / mg) |
Μαύρο τσάι | 2120 X 10 -3 |
Γλυκές πιπεριές | 14,15 X 10 -3 |
Μπρόκολο | 13,63 X 10 -3 |
Πορτοκάλι | 5,680 X 10 -3 |
Τομάτες | 2,830 X 10 -3 |
Μέλι | 0,855 X 10 -3 |
Πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας / Τμήμα Γεωπονίας Α. Π. Θ
Frankel et al, 1998
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου