Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012


ΕΕ: ερευνα για το φαινομενο του θανατου των μελισσων

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.
Η Ευρωπαική Επιτροπή ζητά ολοκληρωμένες απαντήσεις για το ερώτημα «γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες;», θεωρώντας ανεπαρκείς τις μέχρι τώρα εξηγήσεις που έχουν δοθεί και επιθυμεί τη συνέχιση της έρευνας για το εν λόγω φαινόμενο.
Σύφμωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το θέμα έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη γονιμοποίηση των φυτών και κατά συνέπεια σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα.
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ,  αποφάσισαν ότι η έρευνα θα πρέπει να περιλάβει και συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη μέτρων για την επιβίωση των μελισσών, όπου θα ενταχθούν στη νομοθεσία για την υγεία των ζώων, η οποία προβλέπεται να είναι εφαρμόσιμη το 2012.
Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 700.000 μελισσοκόμοι, το 97% των οποίων δεν είναι επαγγελματίες και πως η συνολική παραγωγή μελιού αγγίζει τους 200.000 ετησίως.
Μέχρι στιγμής ο θάνατος των μελισσών οφείλεται στις αρρώστιες, στα φυτοφάρμακα, στα τοξικά εντομοκτόνα και στις νέες κλιματικές συνθήκες, που ασφαλώς επηρεάζουν τον χρόνο ζωής τους.
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μέλισσες που τρέφονται με τη γύρη πολλών και διαφορετικών φυτών είναι σε καλύτερη υγεία, από εκείνες που τρέφονται με τη γύρη ενός φυτού.
Για το econews
Newslink Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου