Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ


Η μελισσοκομία είναι τόσο τέχνη όσο και επιστήμη. Η μελισσοκομία σαν τέχνη, είναι ένα μέσο για να επιτύχουμε ορισμένα αποτελέσματα (μέλι, γύρη κ.τ.λ) διαμέσου των φυσικών ικανοτήτων. Η μελισσοκομία ως επιστήμη καθορίζεται και επικεντρώνεται  σε ένα σύνολο γνώσεων, εμπειριών, που έχουν σαν αντικείμενο τις μέλισσες και τις φροντίδες που χρειάζονται.Δεν είναι μονάχα επαγγελματική απασχόληση η μελισσοκομία για πολλούς μελισσοκόμους, αλλά αποτελεί και διασκέδαση ή συμπληρωματική απασχόληση  για πάρα πολλούς ερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Ο μελισσοκόμος επαγγελματίας ή ερασιτέχνης πρέπει να κατέχει ορισμένες γενικές γνώσεις οι οποίες πρέπει να σχετίζονται με την εκτροφή των μελισσών. Δηλαδή από κάποιες αρχές της Βιολογίας (μορφολογία,ανατομία και φυσιολογία) της μέλισσας, μέχρι και μικροβιολογία, κτηνιατρική και φαρμακολογία σχετικές με την μελέτη των μικροοργανισμών που προσβάλλουν τις μέλισσες, τις διαγνώσεις των ασθενειών που προκαλούν και τα προληπτικά και θεραπευτικά μέσα.Όσο παράξενο και αν φαίνεται θα μπορούσαμε να αναφέρουμε όλες τις τέχνες και όλες τις επιστήμες γιατί πιθανόν δεν υπάρχει καμία που να μην έχει σχέση με την μελισσοκομία.Θα πρέπει να παρατηρούμε τις μέλισσες και να  καταγράφουμε το καθετί διότι θα μας χρησιμεύσει τα επόμενα χρόνια, από μόνη της η παρατήρηση εμπλουτίζει την γνώση.Επίσης στην ικανότητα που πρέπει να έχει ο μελισσοκόμος θα πρέπει να προσθέσουμε και την δύναμη, καθότι η εργασία σε ένα μελισσοκομείο απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.Με την μελισσοκομία ασχολούνται πολλοί άνθρωποι, μας φέρνει κοντά στην φύση ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά αινίγματα και προβλήματα τα οποία στο μέλλον πρέπει να επιλυθούν.


Πηγή: Piere Jean-Prost 
     



                                                                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου