Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ


Το μέλι παράγεται από τις μέλισσες είναι ένα προϊόν με διακυμάνσεις στη σύνθεση, που προέρχεται από την ποικιλομορφία της χλωρίδας, τις διαφοροποιήσεις των κλιματολογικών και περιβαλλοντικών συνθηκών και τις διαφορετικές ικανότητες και δεξιοτεχνία των μελισσουργών.Η χαρακτηριστική γεύση του μελιού οφείλεται σε διάφορες αρωματικές ουσίες και εν μέρει στην περιεκτικότητά του μελιού σε οξέα.Περιέχει, επίσης σε μικρές ποσότητες χρωστικές ουσίες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα στοιχεία.Η κατανάλωση του μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.Το μέλι βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.

Διατροφική αξία μελιού

Υγρασία : 15 - 21%
Σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη,μαλτόζη, σακχαρόζη) : 77 - 80%
Μεταλλικά στοιχεία (K, Ca, Cl, Na, Mg)
Ιχνοστοιχεία (Fe, Cu, Mn, Si )
Ένζυμα (ιμβερτάση, διαστάση, καταλάση)
Οργανικά οξέα (γλουκονικό, οξικό, μηλικό, γαλακτικό, κιτρικό)
Ρυθμιστικές ουσίες ( ακετυλοχολίνη, χολίνη)
Αμινοξέα (ποικιλία σε μικρές ποσότητες)
Χρωστικές ουσίες (καροτένια, φλαβονοειδή)
Αρωματικές ουσίες ( βενζαλδεϋδη, πινένιο)
Βιταμίνες (ασκορβικό οξύ, ριβοφλαβίνη,θειαμίνη(Β1),νικοτινικό οξύ, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ)


Θερμιδική αξία αμιγών κατηγοριών Ελληνικού μελιού

Είδος ΜελιούΘερμιδική αξία (χιλιοθερμίδες)
Μ.Ο. Kcal/Kg
Πευκόμελο3080
Πορτοκαλιάς3299
Βαμβακιού3300
Θυμαριού3515
Ελάτου3422
Ερείκης3521
Ηλίανθου3755

Αντιοξειδωτική Δράση Διαφόρων Τροφών

Είδος τροφήςAντιοξειδωτική δράση
(μeq / mg)
Μαύρο τσάι2120 X 10 -3
Γλυκές πιπεριές14,15 X 10 -3
Μπρόκολο13,63 X 10 -3
Πορτοκάλι5,680 X 10 -3
Τομάτες2,830 X 10 -3
Μέλι0,855 X 10 -3


Πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας / Τμήμα Γεωπονίας Α. Π. Θ

 Frankel et al, 1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου