Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η μέλισσα και ο ζωτικός ρόλος της γύρης

Η μέλισσα μαζεύει τη γύρη μαζί με το νέκταρ.  
Καθώς παίρνει το νέκταρ από ένα λουλούδι, κόκκοι της γύρης κολλάνε στα πόδια της έτσι ώστε φτάνει στην κυψέλη με ένα διπλό φορτίο, και φυσικά βοηθάει τη διανομή της γύρης ανάμεσα στα φυτά.
Οι μέλισσες επισκέπτονται περίπου 1500 λουλούδια προκειμένου να μαζέψουν αρκετό νέκταρ για κάθε ταξίδι τους και επομένως μαζεύουν μια ποικιλία από διάφορες γύρεις.
Η μέλισσα μπορεί να μεταφέρει ποσότητα ίση με το βάρος της πίσω στην κυψέλη.
Στην κυψέλη η γύρη αποθηκεύεται στα κελιά της κυψέλης, μέχρις ότου με τη ζύμωση μετατρέπεται σε «ψωμί της μέλισσας».
Αυτό χρησιμοποιείται για να τραφούν οι προνύμφες και επίσης για την κατασκευή του βασιλικού πολτού με τον οποίο τρέφεται η βασίλισσα.
Στη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής προς την κυψέλη οι μέλισσες προσθέτουν σάλιο και νέκταρ στους κόκκους της γύρης, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει το σχήμα μικρών σφαιρών που μεταφέρονται ανάμεσα στα πίσω πόδια τους, όταν ο σάκος του μελιού έχει γεμίσει.
Η γύρη δε συλλέγεται μόνο τυχαία κατά το πέρασμα τους από τα λουλούδια· αποτελεί ουσιαστικό μέρος του τρόπου ζωής της μέλισσας.
Οι προνύμφες που τρέφονται απ' αυτή χρειάζονται τα συστατικά της για να σχηματίσουν το σώμα τους σε θαυμαστά αποτελεσματικές μηχανές.
Μόλις αρχίσουν να γίνονται μέλισσες, όλες εκτός από τη βασίλισσα αρχίζουν να τρώνε μέλι αντί για «ψωμί μέλισσας», αλλά η βασίλισσα τρώει πάντα γύρη με τη μορφή του βασιλικού πολτού.
Επομένως οι κάτοικοι της κυψέλης δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς τη γύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου