Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Το 2006 αφανίζονται στην Αμερική 2.300.000 μέλισσες. Από τότε, έχουν πεθάνει δισεκατοµµύρια µέλισσες σε όλον τον κόσµο και οι ειδικοί προσπαθούν να αναζητήσουν τα αίτια κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου: η µεγάλη µείωση του πληθυσµού τους θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στις καλλιέργειες. Εκτιµάται ότι το...
ένα τρίτο των τροφίµων που καταναλώνουµε εξαρτάται άµεσα από την επικονίαση.
"ΟΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ" Αϊνστάιν
Τον Μάρτιο του 2011, έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με τίτλο «Η εξαφάνιση των μελισσών και οι διάφορες απειλές για τα έντομα» παρουσίασε με τα πιο μελανά χρώματα το μέλλον του ανθρώπου αν οι ταπεινές μελισσούλες εξαφανιστούν. Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην έκθεση, ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη ενδέχεται να αποτελεί ένα μέρος της μεγάλης, βαθιάς και αυξανόμενης απειλής που προέρχεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και έχει επίδραση στα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους. Συμπληρωνόταν ότι οι μέλισσες, οι πεταλούδες, τα σκαθάρια και τα πουλιά προσφέρουν ετησίως στην ανθρώπινη οικονομία εργασία που αποτιμάται σε 153 δισ. ευρώ- το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 9,5% της συνολικής αξίας της εργασίας για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής. Αυτά για όσους πίστευαν ή πιστεύουν ότι η εξαφάνιση των μελισσών αποτελεί θέμα απλώς των... μελισσοκόμων- άντε και των οικολόγων.
αφανισμός των μελισσών αποτελεί γεγονός. Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται ότι προσφάτως οι αποικίες μελισσών στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 30%, ενώ σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή η μείωση αυτή αγγίζει ως και το 85%. Μιλούμε λοιπόν για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Και είναι επόμενο επιστήμονες αλλά και κρατικές αρχές ανά τον κόσμο να αναζητούν τα αίτια αυτών των μαζικών θανάτων.
 Ανάμεσα στους πολλούς παράγοντες που φαίνεται να συντελούν στο πρόβλημα και οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον όπως η αποψίλωση δασών, η εξασθένηση των ανθέων των φυτών και η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων, ακόμα και οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες  από την κινητή τηλεφωνία άρχισε να αναδύεται τα τελευταία χρόνια και ένας που ακούει στο όνομα νεονικοτινοειδήφυτοφάρμακα. Πρόκειται για μια κατηγορία φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιείται τις τελευταίες περίπου δύο δεκαετίες σε διαφορετικές χώρες του κόσμου- στην Ελλάδα από το 1997- και η οποία γνωρίζει συνεχή εξάπλωση «ντύνοντας» ολοένα και περισσότερες καλλιέργειες.
Οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τα Μ.Μ.Ε, έχουν δώσει στη δημοσιότητα πέντε λόγους στους οποίους οφείλεται ο αφανισμός των μελισσών.
  • 1. Το ακάρι Varroa
  • 2. Τα παράσιτα
  • 3. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων
  • 4. Οι σπόροι 'εξολοθρευτές'
  • 5.Ο ισραηλινός ιός οξείας παράλυσης
Το φαινόμενο της εξαφάνισης ολόκληρων κυψελών χωρίς ίχνη από τις νεκρές ονομάζεται «σύνδροµο Μary Celeste» από το διασηµότερο πλοίο – φάντασµα της Ιστορίας, το οποίο είχε βρεθεί να πλέει ακυβέρνητο και µε εξαφανισµένο το πλήρωµά του ανάµεσα στις Αζόρες και το Γιβραλτάρ. Σχεδόν 150 χρόνια από τότε, το µυστήριο του «Μary Celeste» παραµένει άλυτο ή Colony Collapse Disorder «Σύνδρομο Κατάρρευσης των Μελισσιών»ή « Δια­ταραχή Κατάρρευσης Αποικίας».
Στην Αμερική το 2010 το 1/3 των μελισσιών δεν εβγαλε το χειμώνα.Το 2011 επαναλαμβάνεται η ίδια απώλεια.
Το 2012 δημοσιεύεται έρευνα του Πανεπιστημίου του Purdue που δημοσιεύεται στο περιοδικόPLoS ONE ότι βρέθηκαν υψηλά επίπεδα clothianidin στα φυτά από τα καυσαέρια που διέφυγαν κατά τη διάρκεια της εαρινής σποράς των επεξεργασμένων σπόρων αραβοσίτου. Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης αυξημένα ποσοστά  νεονικοτινοειδών στο έδαφος ακαλλιέργητων εκτάσεων  κοντά σε εκείνες που φυτεύονται με καλαμπόκι Bt, στις πικραλίδες, στα ραδίκια,  σε νεκρές μέλισσες που βρέθηκαν κοντά στις εισόδους της κυψέλη, καθώς και στην γύρη που ειχαν αποθηκεύσει στις κυψέλες.Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν την παρουσία του νεονικοτινοειδούς  που έχει μολυνει τη γύρη ως παράγοντα αφανισμού των μελισσών(CCD). 

ΠΗΓΕΣ
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=396122
http://proliberty.com/observer/20090408.htm
 http://grist.org/food/2012-01-13-honey-bees-problem-nearing-a-critical-point/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου